Anomar

Århus

Jag var i Århus i mars 2020, Det var en riktigt härlig weekenddestination. En mysig stadskärna, med både samma butiker som vi har här och en massa mer lokala, både möbel, design, kläd, ljud mm butiker. Bara man tittar in genom ett skyltfönster så syns det att dessa människor kan design, harmoniskt.

Ovanpå varuhuset Salling, som ligger mitt på Ströget finns en häftig takbar, Med härlig utsikt och inomhusdel för de kalla månaderna. Sen bortanför detta finns Latinerkvarteren, som är Århus äldsta stadsdel från 1400-talet, där finns mer små mysiga butiker och en massa trevliga restauranger och uteställen.

Århus har fyra Guide Michelinkrogar, och en massa annan spännande mat, nämns ofta som en bra destination för foodies.

Själv åt jag på ett trevligt ställe vi kanalen. Jag beställde in en räkmacka och det var nog den godaste räkmackan jag ätit, och då beställer jag ofta in räkmackor. (Den kan slås av de jag ätit i Röros, Norge, men de är av mer traditionell sort, denna var mer nyskapande.) Det var på madklubben.

Madklubben ligget vid kanalen, som ligger en nivå under Ströget. Det är som om stan egentligen är kuperad men man byggt bort det. Man kunde gå in i en galleria i markplan och helt plötsligt behöv ta en rulltrappa för att komma ut. Fick aldrig riktigt kläm på det där, men lite charmigt.

Prisläget då. Ja det är dyrare i Danmark än i Sverige. Om man inte tänker på att danska kronan är dyrare än den svenska så ser priset ut som om det är lite billigare än i Sverige, sen kommer man på att man måste ta priset gånger 1,4. Detta gäller inte alkohol, på restaurang kostar ett glas vin 60 danska kronor ungefär. vilket blir 84 svenska. Det gick även att komma undan med svenska priser på maten, om man valde lite kreativt på menyn.

Jag har skrivit ett blogginlägg om min vistelse i Århus.

en karta på Århus finns här.

Att göra i Århus

Förutom att flanera på stan, shoppa , äta god mat, fika och hänga på takbarer finns ett antal turistattraktioner att besöka. De är av hög klass och räcker till mer än en weekend. Jag beskriver de mest kända här.


Den Gamle by är lite som stadskvarteren på Skansen, men mycket mer. Man beskriver sent 1800-tal, 1927 och 1974. Bredvid ligger den Botaniska trädgården
Den botaniska trädgården är välskött och innehåller ett växthus som är prisbelönt för sin arkitektur.

En knapp mil söder om Århus ligger Moesgaard Museum. Ett modernistiskt museum om människan och våra förfäder. Etnologi och arkeologi med interaktiv teknik. Det går lätt att åka buss ut dit, eller cykla. Jag hann inte dit på mitt korta dygn jag besökte staden, men jag ska definitivt dit en annan gång, det verkar så ambitiöst.

Det finns även ett mindre tivoli.

ARoS är ett imponerande konstmuseum på 10 våningar. Den 9:onde våningen finns dock inte, då det bara är luft upp till den tionde som är den spektakulära installationen Your Rainbow panorama, som är en cirkelformad gång i regnbågens alla färger där man har en fantastisk utsikt över staden. Det är också ett landmärke som man ser från många håll i staden. Däremot finns våning 0, ett källarplan med installationer av olika slag. Övriga våningar är blandade med rikliga fasta utställningar och olika gästutställningar. När jag var där var räckte 2 timmar inte till att åse det hela alls lika noga som jag hade velat. Det finns två matserveringar. En inne på museet mer utsikt över staden. En på bottenvåningen. Dit man kan gå även utan inträdesbiljett. Bredvid finns den välfyllda och seriösa souvenirshoppen, med allt från små designhögtalare i trä till akvarellpennor. Från snygga designmuggar till mer vanliga turistshopsmuggar.











BannerbIld av Kim Bruhn från Pixabay

Denna sida använder kakor. Vi kommer aldrig sälja dina uppgifter vidare.