Tain l’Hermitage

Tain l’Hermitage

Vi har varit på en minisemester i Tain l’Hermitage, 3 nätter, kombinerar med besök hos sonen i Zürich. Skulle vi åkt på en minisemester i Sverige hade vi åkt till nåt litet ställe med fina omgivningar, vandring och god mat, som Tällberg vid Siljan.

Så vi letade efter Frankrikes, för dit ville vi, Tällberg, inte allt för långt från Zürich. Vårtemperaturer i mars var också ett kriterium. Lite googlande fick oss att hitta denna gömda pärla.

Tain är en liten stad vid Rhone, riktigt liten, 1 timme söder om Lyon. Berömt för sina högkvalitativa viner och sitt Vhalronachoklad-museum. Ett antal restauranger av finare sort finns med, några omnämnda i guide Michelin, ingen med stjärnor. Stan ligger inklämd mellan floden och kullen där dess berömda viner odlas. På toppen finns också ett kapell där en korsriddare drog sig tillbaka och levde eremitliv i 30 år. Därav namnet på orten. Dit man kan promenera, eller ja, sista biten var det nästintill klättring.

Jag rekommenderar ett stopp på 2-3 nätter, om du har ett mat o vinintresse. Men det är värt en övernattning på väg söderut för alla, för mysighetsfaktorn. Hermitagekullen är världsberömd i vinbranschen. De viner man kanske har råd med, om inte budgeten är rejält hög, heter hermitage crox och är viner från byn bakom kullen. Vi fick lära oss mycket under vår bokade vinprovning hos det största vinhuset på kullen. Det var ett väldigt intressant besök och spännande smakupplevelse, önskade det varit lättare o ta hem ett par flaskor.

I Frankrike bokar man bord på restaurangen, hr vi lärt oss den hårda vägen tidigare. Vi hade bokar 2 middagar hemifrån och lunch på Valrhonamuseet bokade vi när vi kom dit, men under högsäsong ska man nog boka där i god tid med.

Matupplevelsen på lilla Mangevins var klart coolast. De har kanske 8 bord, tar in ett sällskap i kvarten. Hon står i köket, han serverar. De är omnämnda i guide Michelin, gör om menyn varje dag utifrån vad de hittar på marknaden. Lokalt vin på glas efter vad som passade till maten, man fick inte riktigt bestämma… menyn bara på franska, och suddig så googletranslate funkade inte riktigt. Kyparens engelska ordförråd var inte nog för att förklara. Så vi googlade lite huvudingredienser. Verkligheten var mindre läskig, google sa grismage vi fick fläsk… fast inte vilket fläsk som helst, utan en upplevelse på hög nivå. Kommer jag tillbaka går jag dit igen. Måste jag välja 1 upplevelse från tiden i Tain som bäst, var det denna. Nu tror ni det var jättedyrt, nej 3 rätter för 2 personer, 4 glas vin, unika, av hög kvalitet. 125 euro. För allt.

Vi åt även på La Cage aux Fleurs. Det var jättebra, rekommenderas, men en mer vanlig restaurangupplevelse, så kommer jag tillbaka och inte har oändligt med tid vill jag prova resten av den handfull bra restauranger som finns.

Vinprovning måste man göra en här med. Vi hade bokat på det största stället, vilket man skulle göra minst 1 v före. Sen var minst 1 annat sällskap spontanbokade, men de kanske inte fått något om det inte fanns en provning planerad. Vi fick både en rundvandring och lära oss om deras kulle, eller delar av kullen, men de har störst andel. Vinstockarna längst upp vid kapellet överlevde när 95% av Europas vinstockar dog ut pga en amerikansk lus. Så flaskorna som enbart är av druvor från det områden kostar från 7000 kr per flaska… De ingick inte i provningen, men vi fick prova väldigt fina viner ändå.
Det finns ett annat vinhus, som mer är en stor vinbutik, där ska man kunna gå in och få prova lite viner, gratis, även om det nog förvänts att man köper något. Men vi hade planerat det till sista eftermiddagen och då hade vi fått nog av att konstant dricka vin så vi tog en promenad längs floden istället.

Vi började också med en promenad första morgonen, efter 2 dagar på tåg. Då gick vi en runda på 6 km den första gick rakt upp på kullen, en 200 höjdmeter. Det var väldigt brant o löst grus på sluten. Värt utsikten, men bra skor behövs. Man kan skippa den biten och gå fram o tillbaka från båda de andra hållen med.

Chokladmuseet då, som gav just denna ort utslagsröst mot alla andra som finns längs floden. Ja det var värt ett besök. Man gick runt själv på en visning både med små filmsnuttar och med gammaldags presentation. Det mesta fanns på engelska. Men det viktigaste var att hålla rätt på sin biljett och hålla uppsikt efter chokladautomaterna. Längs hela rundan stod automater innehållandes chokladbitar som hängde ihop med det som det berättades om. Man skannade sin biljett o fick en bit. Sen kunde man inte låta bli att lägga ner massor med pengar i butiken…. Det fanns också en restaurang som serverade en rimligt prissatt trerätters, med choklad I all mat. Men ni behöver inte äta lunch där, var inte så speciellt. Men gå dit o fika, efterrätterna kostade 5 franc och var gudomliga.

Sist men inte minst så bodde vi på ett jättemysigt hotell. Det ena av de 2 som var öppna i mars. Det andra var lite bättre, rent objektivt. Hade spa, pool o restaurang och ägdes av familjen vi var på vinprovning hos. .

2 Coteaux kändes dock mysigare och hade 5 meter till floden och lågsäsong gjorde att det bara kostade några 100 kr extra att bo med stans bästa balkong. Och det fanns inget att klaga på. Frukosten var liten, förutom det långa raddan med sockerkakor. Men allt var lokalt o färskt. Ägg beställde man a la minute. Croissanterna var så frasiga . Det fanns lite skinka o ost i ett kylskåp för oss utlänningar, av bästa kvalitet.

Järnvägsstationen ligger mitt i byn. Norrut är Lyon 1 timme bort. söderut, bara 10 min bort, – Valence. Se upp med Valence. Det finns 2 stationer. Valence Ville är den i stan. Ska ni västerut var det jättefina vyer mot Grenoble och Genève.

Vare sig ni ska göra en kortare runda och vänder här eller är på väg mot Riveran eller Spanien är detta ett trevligt stopp. Skulle gissa att trevligast är i april-maj och september-oktober.

En sak bra att ha koll på är att det är lunchstängt i Stan. Livsmedelsbutiker o restauranger var öppna. men vinhus, hotellreceptioner och butiker var stängda. Det var som trafikstockning med alla som åkte hem på lunch. När är det stängt då? Ja minst mellan 13 och 14, med receptionen på vårt hotel var stängd 12-15… Lunch (mat) tas seriöst…

Denna sida använder kakor. Vi kommer aldrig sälja dina uppgifter vidare.